Haber

Döner fiyatları fırladı, Almanya karıştı

Türkler sayesinde “Almanya’nın milli yemeği” haline gelen dönerin fiyatlarındaki artış ülkede kriz yarattı.

1970’li yıllarda Almanya’ya giden Türkler tarafından yayılan döner, ülkenin en bilinen yemeklerinden biri oldu. Bugün döner, yaklaşık 1.600’ü Berlin’de olmak üzere, Almanya genelinde 16 binden fazla büfe ve fast food mağazasında satılıyor.

DÖNER FİYATI ARTACAK

Son yıllarda malzeme fiyatlarının artması nedeniyle ülkede döner fiyatı da arttı. Almanya’da et iki yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 18 daha değerli olurken, ekmek fiyatları yaklaşık yüzde 24, domatesin toptan fiyatı ise yüzde 65’e varan oranda arttı. Sonuç olarak, ortalama bir dönerin müşterilere maliyeti 6 avronun biraz üzerindeyken, Berlin’de fiyat 7 avroyu aştı.

Ancak bu seviyede bile bakanlık, özellikle taban fiyatın son üç yılda saat başına 9,50 avrodan 12,41 avroya yükselmesi nedeniyle başabaşta mücadele ettiğini söylüyor. Ülkenin en büyük kebap eti üreticisi geçtiğimiz günlerde dönerin doğal maliyetinin 10 euro olması gerektiğini öne sürmüştü.

HAYAT MALİYETİNİ SİMGELİYOR

Bu bahis daha geniş anlamda yaşam maliyetine ilişkin endişeleri sembolize etmeye başladı. 2022’nin sonlarında Şansölye Olaf Scholz, döner kebabına 8 avro ödemek zorunda kaldığından şikayet eden ve Şansölye’yi “Putin’le konuşmaya” çağıran bir adam tarafından televizyon kameraları önünde eleştirildi.

Bu hafta Yeşiller Partisi’nin Berlin milletvekili Hanna Steinmüller, Federal Meclis’te konut bakanlığı bütçesi üzerine yapılan bir tartışma sırasında konuyu gündeme getirdi ve kendi seçim bölgesindeki bir gençlik kulübü üyelerinden bu konuyu ele alması için ricada bulunulduğunu söyledi.

Steinmüller, “Bunun burada (Federal Meclis’te) pek çok insan için gündelik bir sorun olmadığını ve muhtemelen bazı çevrelerde biraz hafife alındığını biliyorum. Ama onlara en azından bu konuyu burada görünür kılacağımıza dair söz verdim.”söz konusu.

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu