Haber

Yabancı Gazeteciler Malatya’daki Deprem Çalışmalarını İnceledi

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Bürosu koordinasyonunda 11 ülkeden 34 yabancı gazeteci Malatya’ya gelerek deprem sonrası yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Vali Ersin Yazıcı gazetecileri ağırlayarak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yıl dönümü yaklaşırken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın organizasyonuyla birçok ülkeden yabancı üyeler deprem bölgesine geldi. 11 ülkeden 34 yabancı basın mensubu Malatya’ya gelerek deprem çalışmalarını yerinde inceledi.

100. Yıl Milli Kütüphanesi’nde basın mensuplarını ağırlayan Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya’da 1.237 kişinin öldüğünü, 6.444 kişinin de yaralandığını söyledi. Depremlerde 6 bin 643 binanın yıkıldığını belirten Yazıcı, 35 bin 907 binanın ağır, 2 bin 525 binanın da orta hasar gördüğünü belirterek, şunları kaydetti: “2 Şubat itibarıyla yıkılan bina sayısı 28 bin 980. Adli süreçteki bina sayısı ise 3 bin 492’dir.” “Malatya merkezdeki yıkımların yüzde 98’i, il genelindeki yıkımların ise yüzde 85,27’si tamamlandı” dedi.

Yazıcı ayrıca kamu kurumlarındaki son duruma ve kent merkezindeki çarşı projesine de değinerek, çarşının 2 yıl içinde yeniden canlandırılacağını belirtti. 14 bin 300 TOKİ konutunun ihalesinin yapıldığını ve inşaatının şu anda devam ettiğini kaydeden Vali Yazıcı, “Battalgazi Yeşilyurt, Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerinde konut üretimleri devam ediyor. Bugün itibarıyla 5 binin üzerinde TOKİ konutu hizmete girdi. Hazır, bine yakın kır evi hazır.”

Vali Yazıcı burada yabancı basın kuruluşlarının sorularını da yanıtladı. Tanıtım toplantısının ardından basın mensupları, Yeşilyurt ilçesinde bulunan İkizce Deprem Konutları’nda yapımı tamamlanan konutları gördü.

Malatya’daki çalışmaları yerinde gören İtalyan Gazeteci Guiseppe Di Donna, yüzyılın felaketinden sonra bölgeye geldiğini hatırlatarak, “Bu deprem çok büyük bir felaketti. Geniş bir alanı kapladı, hava çok kötüydü. soğuktu, koşullar zordu. Halkın tepkisi çok güçlüydü. Bir yıl sonra büyük bir gelişme oldu.” “Malatya’da çadırda kimsenin kalmadığını gördük” dedi.

İspanyol medyasında çalışan gazetecilerden Jan Marot, “Türk halkının ev geliştirmek için çaba harcadığını görmek çok güzel. Mühendis beye sorduğumuzda işçilerin tamamının Türk olduğunu söyledi. Bu beni etkiledi.” Bu nedenle küresel ölçekte böyle bir örneğe şu anda rastlamak çok zor. İnsanlar “Deprem nedeniyle ailelerini, çocuklarını, arkadaşlarını kaybettikleri için bu konutlarda yaşayacakları çok güzel geliyor.” . Oldukça çağdaş görünümlü konutlardır. Örnek daireyi inceleme fırsatı bulduk ve çok etkilendik” dedi. – MALATYA

habersarkikaraagac.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu