Teknoloji

Mars güneş ışınlarının Dünya ile paylaşılan ilk net görüntüsü

NASA’nın Perseverance gezgini, 2021’den beri kaya örnekleri toplamak ve su ipuçlarını aramak için Mars’ta geziniyor, ancak selefi artık emekli değil. Aslında, Curiosity gezgini, gece parıldayan bulutlar için önceki araştırmasını genişletmek için alacakaranlıkta Mars bulutlarını gözlemliyor.2 Şubat’ta gezici, Mars yüzeyinden alacakaranlık ışınlarını (veya “güneş ışınlarını”) ilk kez bu kadar net bir biçimde görmemizi sağlayan nadir bir manzara yakaladı.

Fotoğraftaki bulutlar, su buzundan oluşan ve yerden yaklaşık 60 km yükseklikte olan birçok Mars bulutundan daha yüksek. NASA, fotoğraftaki bulutların özellikle daha soğuk bölgelerde daha yüksekte olduğu için donmuş karbondioksitten (kuru buz) oluştuğunu düşünüyor. Uzay ajansı, Mars’taki bulut gözlemlerinin bilim adamlarının gezegenin atmosferik koşulları, sıcaklıkları ve rüzgarları hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Curiosity, Ocak ayında başlayan ve Mart ortasında sona erecek olan bu özel araştırma için çoğunlukla renkli Mast Kamera veya Mastcam kullanıyor. Bu cihaz, gezicinin bilim adamlarına bulut parçacıklarının zaman içinde nasıl parladığını gösteren görüntüleri kaydetmesine olanak tanır.

Mars güneş ışınlarına ilişkin ilk net görüntümüze ek olarak, gezici, mevcut araştırma başladığından beri çeşitli başka bulut oluşumlarının da fotoğraflarını çekti. 27 Ocak’taki bir sahne, tüy şeklinde yanardöner bir bulut gösterdi. Bu bulutun renk geçişleri, bilim insanlarına bulutun nasıl geliştiğini ve yapısı boyunca parçacık boyutunun nasıl değiştiğini gösteriyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu